KORTLOPENDE STUDIERICHTING

SCHRIJVER

ENKEL IN LIER

3u per week · 3 jaar

Je kiest voor één van volgende opties:

 

  • Poëzie

In de richting poëzie komen alle vormen van poëzie aan bod: vaste en vrije versvormen, prozagedichten, epische gedichten, noem het maar op. Elk jaar wordt er vanuit een andere focus naar het schrijven van poëzie gekeken en worden er andere actuele voorbeelden gelezen. Ook schrijven we af en toe een recensie of essay om onze visie op poëzie scherp te stellen.

 

  • Proza

Schrijf je graag kortverhalen, columns of kinderboeken Heb je de ambitie om een roman te schrijven? Dan kan je terecht in de richting proza. Vanuit de theorie over personages, plot en spanningsboog word je aan het werk gezet. De wekelijkse feedbacksessies zorgen ervoor dat je werk nog beter wordt.

 

  • Dramateksten (toneelteksten, scenario, luisterspel …)

In deze richting leer je schrijven voor podium, film, luisterspel of televisie. Na verloop van tijd kan je kiezen voor een focus op theater (podium) of scenario (film, luisterspel, televisie).

 

  • Literaire non-fictie (autobiografisch schrijven, blog, journalistiek, essay …)

Sommige schrijvers vertrekken het liefst vanuit bestaande verhalen. Ze komen iets op het spoor in de media, maken iets bijzonders mee of willen het verhaal van een bestaande historische figuur of romanschrijver in literatuur gieten. Ze doen graag research en vinden het boeiend om feiten te fictionaliseren. Wie zich helemaal vindt in deze benadering, zit op zijn plaats in de richting literaire non-fictie. Ook de leerlingen van wat eerder autobiografisch schrijven heette, stromen hier in.

Je wilt schrijven en je weet nog niet welke literaire vorm je gedachten zullen aannemen? Of je hebt zin om verschillende genres uit te proberen? In het oriëntatiejaar kun je proeven van de vier richtingen: proza, poëzie, literaire non-fictie en drama.

In de loop van het jaar kun je jouw sterke punten ontdekken en te weten komen of je als romancier, dichter, biograaf, columnist, scenarist of toneelschrijver in de wieg gelegd bent. In dat genre kun je je dan drie jaar lang bekwamen met gespecialiseerde docenten. Het oriëntatiejaar kun je maar één keer volgen.

Vestigingsplaats: Lier
Leerkrachten: Kris Van Steenberge, Gretel Van den Broek, Eline Durt, Peter Mangelschots en Lies Van Gasse.
Infomoment: zaterdag 2 september 2023 om 10 uur in de kapel van het Zwartzustersklooster (hoofdschool Lier).

Aanmelden of nog vragen over de opleiding Schrijver? Mail naar schrijven@podiumacademielier.be