KORTLOPENDE STUDIERICHTING

SCHRIJVER

ENKEL IN LIER

3u per week · 3 jaar (oriëntatiejaar: 1 jaar)

  • Oriëntatiejaar (1 jaar)

Je wilt schrijven en je weet nog niet zeker welke literaire vorm je gedachten zullen aannemen? Of je hebt zin om verschillende genres uit te proberen? In het oriëntatiejaar kun je proeven van de vier richtingen: proza, poëzie, literaire non-fictie en dramateksten.

In de loop van het jaar kun je jouw sterke punten ontdekken en te weten komen of je als romancier, dichter, biograaf, columnist, scenarist of toneelschrijver in de wieg gelegd bent. In dat genre kun je je dan nadien nog drie jaar lang bekwamen met gespecialiseerde docenten. 

  • Poëzie (3 jaar)

In de richting poëzie komen alle vormen van poëzie aan bod: vaste en vrije versvormen, prozagedichten, epische gedichten, noem het maar op. Elk jaar wordt er vanuit een andere focus naar het schrijven van poëzie gekeken en worden er andere actuele voorbeelden gelezen. Ook schrijven we af en toe een recensie of essay om onze visie op poëzie scherp te stellen.

  • Proza (3 jaar)

Schrijf je graag kortverhalen, columns of kinderboeken Heb je de ambitie om een roman te schrijven? Dan kan je terecht in de richting proza. Vanuit de theorie over personages, plot en spanningsboog word je aan het werk gezet. De wekelijkse feedbacksessies zorgen ervoor dat je werk nog beter wordt.

  • Dramateksten (3 jaar) – toneelteksten, scenario, luisterspel 

In deze richting leer je schrijven voor podium, film, luisterspel of televisie. Na verloop van tijd kan je kiezen voor een focus op theater (podium) of scenario (film, luisterspel, televisie).

  • Literaire non-fictie (3 jaar) – autobiografisch schrijven, blog, journalistiek, essay

Sommige schrijvers vertrekken het liefst vanuit bestaande verhalen. Ze komen iets op het spoor in de media, maken iets bijzonders mee of willen het verhaal van een bestaande historische figuur of romanschrijver in literatuur gieten. Ze doen graag research en vinden het boeiend om feiten te fictionaliseren. Wie zich helemaal vindt in deze benadering, zit op zijn plaats in de richting literaire non-fictie. Ook de leerlingen van wat eerder autobiografisch schrijven heette, stromen hier in.

Vestigingsplaats: Lier
Leerkrachten: Kris Van Steenberge, Gretel Van den Broek, Chelsea Vennekens, Peter Mangelschots en Lies Van Gasse.
Infomoment: zaterdag 25 mei 2024 en 7 september 2024 om 10 uur in de kapel van het Zwartzustersklooster (hoofdschool Lier, naast Bed Muzet)

Aanmelden of nog vragen over de opleiding Schrijver? Mail naar schrijven@podiumacademielier.be