Sociale projecten

Als Podiumacademie Lier zetten we in op innovatie en verbreding. Pedagogie moet levendig zijn en blijven. Methodes moeten meegroeien met de maatschappij waarin we staan en waaraan we onze kennis trachten door te geven. Synergie tussen de verschillende domeinen is een evidentie. Daarom vinden we het als academie erg belangrijk om te investeren in onze sociale projecten.

 

 

IONA

Iona is een huis met aandacht en zorg voor bijzondere mensen. De plaatselijke muziektherapie wordt door de SAMWD aangevuld met samenspel-, dans- en zangsessies. Voor deze grote groep leerlingen gaat de muziekacademie wekelijks op verplaatsing naar hun mooie locatie in Kessel/Nijlen. Elke dinsdagochtend gaan de kinderen, jongeren en volwassen op ontdekkingsreis in de magische klankenwereld van Dirk Proost. Met Sara Pieters ontdekken ze via dans, beweging, theater en poppenspel hun eigen lichaam, terwijl Han Flintrop samen met hen nieuwe en vaak grappige liedjes maakt. Al deze creaties vinden hun apotheose in mooie podiumuitvoeringen in de prachtige Joriszaal van het centrum.

Levensverhalenproject Hedde tijd?
Sinds enkele jaren vliegt schrijfdocente Gretel Van den Broek wekelijks uit naar wzc Paradijs om er een klas senioren te begeleiden. Ze praten (en praten…), bekijken fotoalbums, zingen oude liedjes en reconstrueren uiteindelijk het verhaal van hun leven. Waar mogelijk gaan ze ook zelf aan het schrijven. Soms liggen de herinneringen nog voor het grijpen, soms is het moeizaam sprokkelen tussen de plooien van vergetelheid, maar altijd komt er op het einde van het schooljaar een ontroerend resultaat: de bundeling levensverhalen met de titel Hedde Tijd?

IN/OUT, escape Through Art is een multidisciplinair project waarin professionele kunstenaars, kunstenaars in opleiding en vele amateurs via kunst communiceren met gevangenen.In de gevangenis wordt met de gedetineerden gemusiceerd en er worden ook choreografieën, tekeningen, gedichten en verhalen ontwikkeld. De audio- en video-opnames, teksten en schilderijen die gemaakt worden binnen de muren, gaan mee naar buiten. Daar wordt al het materiaal in het labo van de SAMWD te Lier en in het Conservatorium van Antwerpen of elders verwerkt. Al deze resultaten vormen uiteindelijk een voorstelling waarbij alle medewerkers live of op video participeren. Ook het publiek wordt uitgenodigd om via poëzie of muziek deel te nemen. Deze performance wordt gefilmd en terug aan de gevangenen bezorgd. Hoofdtools zijn kunst, spel en communicatie. MULTICOLORS is een vergelijkbare format, maar waar bij IN/OUT het accent ligt op de gevangenen zijn bij MULTICOLORS de nieuwkomers de protagonisten. Voor de projecten IN/OUT en MULTICOLORS kreeg Dirk Proost in 2020 de ‘Iedereen Klassiekprijs’ van radio Klara.

SOUND OF HOME

De cursus Sound of Home verwelkomt nieuwkomers om hen kennis te laten maken met onze Westerse Klassieke muziek. Maar ook de muziek van hun thuishaven wordt geïntegreerd en bestudeerd. Deze werkwijze leidt tot interessante multiculturele samensmeltingen zoals MULTICOLORS. Sound of Home biedt de kans aan jonge nieuwkomers om de lessen gratis te volgen.