Derde graad

2u per week · 3 jaar

❶ OPTIE VERTELTHEATER

Voor jongeren (van 12 tot 15 jaar):

Dramastudio: 1u per week
Woordstudio: 1u per week

In het vak Dramastudio ontdek je samen met anderen het plezier van improviseren en toneelspelen. Met je lichaam, mimiek, gebaren en stem geef je uitdrukking aan je fantasie, waarneming of gevoelens. Je onderzoekt hoe je vanuit je unieke verbeelding tot geloofwaardig spelen kan komen. Dramastudio is een klassikaal vak. Je kan de lesmomenten opzoeken onderaan deze pagina bij ‘Zoek mijn uurrooster’.

In de lessen Woordstudio (in de vierde graad het vak Verteltheater-stemregie) leer je vertellen met een vaste tekst. Woorden en teksten breng je tot leven via intonatie, spanning, stilte, stemgebruik, ruimtegebruik, mimiek, gestiek en timing. Vertellen is je publiek meenemen naar een wereld van verbeelding en emotie. Er is zeker ook ruimte voor eigen inbreng en freewheelen op basis van een thema of tekst. In de lessen Woordstudio/Verteltheater-Stemregie wordt gewerkt in kleine groepjes. In samenspraak met de leerkracht wordt een lesmoment afgesproken.

 

Voor volwassenen (vanaf 15 jaar):

ENKEL IN LIER EN BOECHOUT

1ste en 2de jaar:

Spreekstudio: 1u per week
Woordstudio: 1u per week

3de jaar:

Woordstudio: 2u per week

Kijk bij Verteltheater jongeren voor meer uitleg over Woordstudio.

In de lessen Spreekstudio draait alles om het verbeteren van jouw spreekvaardigheid. We leggen daarbij speciale nadruk op uitspraak, articulatie en stemtechniek. Maar we doen meer dan dat. We creëren een omgeving waarin we naar elkaar luisteren en waarin we elkaar tips geven om te groeien. We doen korte spreekoefeningen om je spreekvaardigheid te verbeteren. Ook gaan we regelmatig aan de slag met improvisaties en samenspel om je vaardigheden te versterken. Of je nu aan je professionele spreekvaardigheid wilt werken of jezelf gewoon wilt verbeteren in het spreken voor een groep, bij Spreekstudio ben je aan het juiste adres!

❷ OPTIE STORYTELLING

ENKEL IN LIER

Enkel na intakegesprek

Voor volwassenen (vanaf 15 jaar):

1ste en 2de jaar:

Spreekstudio: 1u per week
Storytelling: 1u per week

3de jaar:

Storytelling: 2u per week

❸ OPTIE SPELTHEATER

Voor volwassenen (vanaf 15 jaar):

1ste en 2de jaar:

Spreekstudio: 1u per week
Speltheater: 1u per week

3de jaar:

Speltheater: 2u per week

In de lessen Speltheater in de derde graad leer je acteren.  Zowel via bestaande tekstfragmenten als via improvisatie trainen we de parameters van het toneelspelen. Verschillende genres (drama, tragedie, komedie, …) worden onderzocht en uitgeprobeerd.
Podiumbewustzijn, gebruik van de ruimte, creatie van een rol, inzetten van lichaam als instrument, zich uiten via lichaamstaal, ingeleefd spel, vertolken van emoties, authenticiteit en geloofwaardigheid tegenover uitvergroot, grotesk spel, zijn een greep uit de technieken die aan bod komen.
Tijdens de lessen wordt een mix gehanteerd van allerhande soorten teksten, technieken en methodieken.
Maar er gaat vooral veel aandacht naar samenspel en spelplezier als fundamentele basis voor het vakmanschap van acteren.

❹ OPTIE SPREKEN EN VERTELLEN

Voor volwassenen (vanaf 15 jaar):

1ste en 2de jaar:

Woordstudio: 1u per week
Spreken en vertellen: 1u per week

3de jaar:

Spreken en vertellen: 2u per week

In de lessen Spreken en Vertellen leer je hoe je op een ontspannen manier voor een groep mensen kunt spreken. Samen met jou zoeken we naar jouw persoonlijke stijl om overtuigend te kunnen communiceren met je omgeving. We werken aan de vorm en inhoud van je presentatie, taalgebruik, spreektechnieken, lichaamstaal en concentratie.
Ook verkennen we verschillende vormen: speechen, interviewen, improviseren en verhalen vertellen… Met veel afwisseling en fijne oefeningen leer je met zelfvertrouwen, en met heldere stem en taal spreken voor een publiek.

Meer vragen over Woord Derde graad?
Mail naar woord@podiumacademielier.be