Optie Muziekproductie (enkel in Lier)

Derde graad:

Hoofdvak: 1u per week live/studio electronics
Keuzevak: 2u per week
  • 2u geluidsleer en opnametechniek (bij deze optie geen ander keuzevak meer mogelijk)
  • 1u live/studio electronics
  • 1u arrangeren
  • 1u compositie
  • 1u instrument
  • 1u VanBladKlas (MCVklassiek). Stoomcursus muzikale vorming om vlot partituren te leren lezen voor leerlingen die instromen in de derde graad met beperkte voorkennis. De cursus maakt gebruik van songs van The Police, Queen, ABBA, Stevie Wonder en vele andere popartiesten. Leerlingen die nog geen noten kunnen lezen leren op een leuke manier van blad te lezen, en zij die na de gewone notenleer nog wat moeite hebben een toffe manier om het via een andere manier nog eens aan te pakken.
    Vestigingsplaats: Lier
    Lesmoment: maandag van 18u00 tot 19u00
    Leerkracht: Han Flintrop
  • 1u Inside jazz-pop-tock (MCV JPR)

Vierde graad:

Muziekproductie: 2u per week

OF

Muziekproductie: 1u per week
Geluidsleer en opnametechniek: 1u per week

Altijd al eens willen weten hoe artiesten zoals James Blake, Tame Impala, Lost Frequencies of Kayne West muziek schrijven?
In de optie Muziekproductie leer je de kneepjes van het vak producing, nl. een song schrijven en arrangeren die je ten slotte opneemt met een muziekprogramma.

In de beginfase krijg je songwriting-opdrachten om een song te leren schrijven. De focus ligt op begrippen als melodie, structuur, tekst, akkoorden en arrangement. Gaandeweg de lessen leer je ook over audiotechnieken.
Denk hierbij aan werken met een muziekprogramma, microfoontechnieken, mixing, equalizing, het gebruiken van effecten, …

Opdrachten die in de les aan bod kunnen komen zijn o.a. : songs schrijven, programmeren in MIDI, een soundtrack maken bij een video, een nummer reproduceren, hiphop beats maken, producen van een singersongwriter, …

De focus ligt niet enkel op het bereiken van een opgenomen song. In de audiowereld zijn geen twee situaties dezelfde. Je leert per situatie de beste keuze te maken om een zo goed mogelijk resultaat te bereiken. Je leert ook dat de perfectie niet bestaat.

De plaatsen bij Muziekproductie zijn echter beperkt. Je moet gemotiveerd zijn om deze lessen te volgen. Er wordt verwacht dat je een eigen toestel (laptop of iPad) meebrengt naar de les.

In de derde graad volg je als verplicht vak Live/studio electronics, in de vierde graad volg je als verplicht vak Muziekproductie.

Zowel in de derde als de vierde graad kan je de optie muziekproductie combineren met het vak Geluidsleer en opnametechniek.

 

  1. Algemene geluidsleer

Na een inleiding in algemene basisbegrippen zoals decibel, Hertz, frequency response, Fletcher & Munson, MIDI … wordt grondig ingegaan op de werking van een mengtafel. We vertrekken met de signal flow van een zeer eenvoudige analoge mengtafel om later bij complexere digitale mengtafels zoals bijvoorbeeld de Behringer X32 uit te komen. Ook randapparatuur zoals equalisers, compressors en gates worden behandeld.

  1. Microfoon- en opnametechnieken

Aan de hand van praktijkvoorbeelden worden werking, gebruik en verschillen tussen microfoons uitgelegd. Eigen muzikale inbreng is zeker welkom. Begrippen als cardioid, dynamische microfoon of condensator vormen geen geheim meer. Verschillende opnametechnieken zoals bijvoorbeeld X/Y, A/B en M/S komen aan bod. Er wordt opgenomen in een grote studio met aparte control room. Elk academiejaar zijn er grotere projecten. Zo hebben we onder andere al op locatie een historisch orgel volledig gesampeld en enkele live concerten opgenomen en gemixed. Volgend academiejaar staat alvast het sampelen van een drumstel op het programma.

  1. Logic Pro X

Uiteraard kan ook de computer software niet ontbreken. Thuis zelf muziek maken is de laatste jaren voor iedereen toegankelijk geworden. We leren werken met Logic Pro X. Alle facetten van Logic Pro X worden behandeld. Ook hier is je eigen creatieve inbreng welkom. Werk je aan een arrangement, maak en mix je je eigen opnames, heb je vragen over time flex, quantisation, MIDI… Als je Logic Pro X begrijpt, kan je ook werken met andere software zoals ProTools of Cubase.