Optie Jazz-Pop-Rock

Derde graad:

1ste en 2de jaar:

Instrument of zang: 1u per week
Groepsmusiceren: 1u per week
Inside jazz-pop-rock: 1u per week (enkel in Lier, Boechout en Zandhoven)

Optioneel keuzevak: VanBladKlas (MCV klassiek). Stoomcursus muzikale vorming om vlot partituren te leren lezen voor leerlingen die instromen in de derde graad met beperkte voorkennis. De cursus maakt gebruik van songs van The Police, Queen, ABBA, Stevie Wonder en vele andere popartiesten. Leerlingen die nog geen noten kunnen lezen leren op een leuke manier van blad te lezen, en zij die na de gewone notenleer nog wat moeite hebben een toffe manier om het via een andere manier nog eens aan te pakken.
Vestigingsplaats: Lier
Lesmoment: maandag van 18u00 tot 19u00
Leerkracht: Han Flintrop

3de jaar:

Instrument of zang: 1u per week
Groepsmusiceren: 1u per week
Keuzevak: 1u per week
 • Inside jazz-pop-rock (enkel in Lier, Boechout en Zandhoven)
 • Arrangeren (enkel in Lier)
 • Muziektheorie (enkel in Lier)
 • Een extra uur groepsmusiceren (op basis van de beschikbare plaatsen).

Vierde graad:

Instrument of zang: 1u per week
Keuzevak: 1u per week
 • Groepsmusiceren
 • Arrangeren (enkel in Lier)
 • Muziektheorie (enkel in Lier)
 • Muziekgeschiedenis (klassiek) (2u) (enkel in Lier)
 • Geluidsleer en opnametechniek (enkel in Lier)

Optioneel keuzevak: podiumtechnieken (1u per week)

Met de term Jazz-Pop-Rock (JPR) worden alle stijlen en genres bedoeld die niet tot de klassieke muziek behoren. In de optie Jazz-Pop-Rock biedt Podiumacademie Lier een waaier aan opleidingen die de studenten voorbereiden om hun mannetje te staan in uiteenlopende genres, waaronder blues, soul, latin, jazz, enzovoort.

De instrumentlessen richten zich, naast het puur instrumenttechnische aspect, ook op improvisatie, luisterpraktijk en theoretisch inzicht. We organiseren lessen voor basgitaar, contrabas, drums, (hand)percussie, dwarsfluit, (elektrische) gita(a)r(en), kopers, mondharmonica, piano, sax(en), synthesizer en zang.

In de derde graad, waar groepsmusiceren JPR een prominente plaats krijgt, moet er specifieke Muzikale Culturele Vorming (MCV) gevolgd worden. Arrangement, Compositie en Muziektheorie zijn opleidingen waar gevorderde studenten hun inspiratie de vrije loop kunnen laten.

We bieden aan al onze leerlingen kansen om zich te tonen op het podium: van jamsessies, over klasconcerten, tot een minifestival en zelfs een buitenlandse zomerstage.

Inside jazz-pop-rock:

Vestigingplaats: Lier
Lesmoment 3.1: woensdag van 18u00 tot 19u00
Lesmoment 3.2: woensdag van 19u00 tot 20u00
Lesmoment 3.3: woensdag van 20u00 tot 21u20
Leerkracht: Jan Borré

Vestigingplaats: Boechout
Lesmoment Derde graad: dinsdag van 18u30 tot 19u30
Leerkracht: Rebekka Van Bockstal

Vestigingsplaats: Zandhoven
Lesmoment Derde graad: woensdag van 17u30 tot 18u30
Leerkracht: Naomi Bentein

 

Groepsmusiceren JPR

De ensembleverdeling wordt gemaakt door de leerkrachten op basis van de beschikbare plaatsen in de groepen. U kan dus niet rechtstreeks inschrijven in één van onderstaande ensembles.

 • NIEUW: Synthesizer-klas – Jan Borré

Ben je gebeten door de analoge synthesizer microbe? Gefascineerd door oscillators, filters en envelopes? Dan is de synthklas misschien wel voor jou. We gaan over de basics van hoe een echte synthesizer werkt, bekijken de signal flow en leren hoe je zelf klanken maakt from scratch; en dan gaan we er muziek mee maken ook natuurlijk. Idealiter heb je zelf al één of meerdere synths (of werk je met softsynths) en zit je vol vragen en zin om ermee aan de slag te gaan!
Enkel vanaf de Vierde graad.

 

 • Art Deco – Han Flintrop

Het cross-over orkest Art Deco speelt jazzy- en dansmuziek uit de jaren ’20 en ’30. Verwacht je aan muziek van Gershwin en Piazzola, maar ook aan ‘eigentijdse oldies’ van ZAZ en Lloyd Webber. Niveau vanaf 3.3, JPR of klassiek.

 

 • Ingrid’s Angels – Ingrid Weetjens

Samen zingen, gospel, jazz, pop. Close Harmony en muziek voor jong en oud!

 

 • Jazz Notes – Han Flintrop

Jazz Notes is een geroutineerd ensemble waarin de gevorderde JPR-leerling niet alleen een grote waaier aan jazzrepertoire leert kennen, maar ook leert hoe je de geschreven en ongeschreven regels van een jazzcombo moet volgen. Het ensemble geeft 10 tot 20 optredens per jaar in heel Vlaanderen.

 

 • PocoaPoco – Peter Kox

Een grote groep met een fikse blazerssectie die graag verschillende stijlen speelt: Jazz, Latin, funk enzovoort, met veel ruimte voor improvisatie en experiment.
Kennis van ## en bb vereist!

 

 • Recovery Bay – Han Flintrop

De pop-coverband Recovery Bay brengt met veel goesting een podium act met live muziek voor jong en oud. Je hoeft geen moeite te doen om je te laten meeslepen in de snel opvolgende nummers. Iedereen in de band is gebeten door een muziekmicrobe opgelopen in onze Podiumacademie. Elk optreden staat garant voor ambiance in de keet, wij maken er steeds een feestje van! Niveau vanaf 3.3, JPR of klassiek.

 

 • SAMWDxTET – Roeland Van Noten

Eigenzinnig ensemble met ruimte voor improvisatie op zowel solistisch als begeleidend vlak, waarin doorgaans gekozen wordt uit het vaak onbekendere repertoire van de next-generation-jazz van de jongere legendes als Kurt Rosenwinkel, Aaron Parks, Mark Turner, Brad Mehldau, Joshua Redman, Bad Plus Trio, …
Moeilijkheidsgraad: Vierde graad en specialisatie.

 

 • Saturday Soul Fever – Natashia Kelly

Wij brengen vooral soul muziek en soms ook jazz standards met veel aandacht voor het ritme en de groove. Repertoire o.a. van Stevie Wonder, Bill Withers etc. Met ruimte voor improvisatie over de akkoordenschema’s.

 

 • Starfish & Coffee – Johan Sarens

Funky popband met een stevig repertoire. Van Vulfpeck tot Bruno Mars. If you want to have a party, throw your hands in the air!

 

 • Starting- up  – Peter Kox

Deze band zet zijn eerste stappen in het samenspelen en ontdekken van divers repertoire:  Blues, Bossa, Popsongs (Amy Winehouse enz.)  en een beetje easy jazz.

 

 • Sturdy Hurdy Gurdy – Marjan Van Rompaey

Sturdy Hurdy Gurdy is een relatief grote covergroep met vele verschillende invalshoeken, van Beyoncé, over Kenny Barron, Fleetwood Mac tot Herbie Hancock. Een ensemble voor jong en nog jonger waarin Marjan het muzikale vuur aanwakkert. Alleen spelen leerden we in de 2de graad, samen muziek maken, het geheel in balans brengen om een mooi resultaat te bekomen en in de tussentijd ons amuseren is het doel.

 

 • Tricky B – Johan Sarens

Middelgrote band die zich richt op nummers van onder meer Fleetwood Mac en Tedeschi Trucks band. Sfeer en gezelligheid troef!

 

 • Whatever she Says – Ingrid Weetjens

Crossover ensemble wat zowel akoestisch als alternatief als jazzy gaat.
Gypsy-achtige gitaarpartijen, denk aan de hedendaagse Zaz, blues vibes en jazz repertoire zoals Melody Gardot en Eva Cassidy maar ook sterke singer- songwriters zoals Yebba, James Taylor, Sting , Rickie Lee Jones en Michael Kiwanuka krijgen een plaats. We schurken ons ook wel eens tegen de sensuele bossanova aan, zoals het oudere werk van Jobim waarin viool en mondharmonica een prominente rol krijgen bij de improvisatie en harmonisatie.
De close harmony van onze 4 vocalisten mogen we zeker ook niet vergeten.
Niveau gevorderden.

 

Compositie JPR

In de nieuwe afdeling compositie Jazz-Pop-Rock nemen we een selectie van hedendaagse hits en gouden klassiekers onder de loep. We bestuderen werken uit een brede waaier aan genres (jazz, pop, rock, wereldmuziek, Latin, elektronica) en leren de knepen van het vak door zelf ook te componeren in verschillende stijlen. Creatief, hands-on én inspirerend.

Vestigingsplaats: Lier
Lesmoment: maandag van 20u30 tot 21u30
Leerkracht: Alex Derudder
Enkel voor leerlingen vierde graad in de studierichting creërend muzikant.