05.03 | Midzomernachtroom – Interview Stefanie Van Pelt

Na de succesvolle voorstelling King Lier in 2023 brengen de jongeren van de Podiumacademie Lier in april 2024 alweer een klassieker op de planken, de familievoorstelling Midzomernachtroom.

Opnieuw is de regie in handen van Stefanie Van Pelt. Tijd voor een interview met haar.

Twee keer Shakespeare, wat spreekt je zo aan in zijn tekstmateriaal?

De verhalen van Shakespeare zijn om te beginnen tijdloos. Anders zouden ze ook geen eeuwen standhouden. Er zit iets universeels in die teksten waardoor je toch ook altijd weer actuele thema’s gewaarwordt bij het lezen ervan. Als je je daarvoor openstelt , ontdek je een waaier aan mogelijkheden om telkens ook weer een nieuwe voorstelling te maken, hoe vaak die tekst misschien ook al ergens ter wereld gespeeld is.

Waarom terug de mix van theater en dans?

Het is heel fijn om binnen onze academie domein-doorbrekend te mogen werken. Door beide disciplines te gebruiken vergroot je de zeggings- en verbeeldingskracht van de voorstelling. Het geheel wordt hoger getild. Bovendien is het heel interessant voor spelers en dansers om de andere kant te leren kennen en de rijkdom ervan te ervaren. Komt er nog eens bij dat er gespeeld wordt in een decor dat dan weer bedacht en ontworpen is in de Beeldacademie. 

Een voorstelling met jongeren maken is een hele uitdaging. En dan nog Shakespeare?

Het is inspirerend om een bende jongeren het beste van zichzelf te zien geven. Ik vind het heerlijk om te zien hoe zij zich ‘smijten’ voor dit project. Het is mooi om vast te stellen dat zij naast die flitsende wereld van hun snelle beeldcultuur ook de schoonheid van een totaal ander medium kunnen ervaren. Theater is een eerder trage vorm van vertelling, je kan niet door een voorstelling scrollen, je kan geen acteurs of dansers weg swipen. Het vraagt van hen ook het nodige geduld en discipline om op het ritme van een groep tot een eindresultaat te komen. 

Het is een voorrecht om met de energie en talenten van deze spelers te mogen werken. Om samen te zoeken en te zweten. Om elkaar te inspireren en uit te dagen. Om met jong en oud, spelers, technici, decor en productie alles tot één geheel te kneden. De collectieve vertelling. Het is precies de verbinding en de kracht die daarvan uitgaat waar zij zelf eigenlijk ook zoveel nood aan hebben.

Waarom moeten mensen naar Midzomernachtroom komen kijken?

Omdat het een komisch verhaal is waarin mensen op zoek zijn naar de liefde die in de sterren geschreven staat. 

Omdat er uit diezelfde hemel elfen komen gevallen om de boel op stelten te zetten. 

Omdat alles toch altijd weer goed komt.

Omdat het eigenlijk een sprookje is, maar dan in een modern jasje.

Omdat een theatervoorstelling bijwonen samen met je kinderen of kleinkinderen het mooiste cadeau is dat je hun kan geven.

Midzomernachtroom

Regie: Stefanie Van Pelt

Choreografie: Aline Deleu

Tekst: Kris Van Steenberge

Decor: Astrid Deneckere en Deborah Kools

CC De Mol

5- 6 -7 -9 en 10 april.