11.11

ZING de bevrijding

In de loop van zijn geschiedenis leerde de mens land bewerken en dieren temmen. Van dieren temmen naar mensen temmen is maar een stap. De mens vond zo de slavernij uit. De machtige leerde hoe hij de zwakkere voor zich kon doen werken. Voor vrouwen was deze ontwikkeling gewoonweg rampzalig. Tot vandaag toe worden er nog voltallige bevolkingsgroepen in slavernij gedwongen, verjaagd, uitgebuit….

Maar sinds die Bijbelse slaventijden en tot vandaag leeft onder de onderdrukten niet alleen heimwee maar ook de drang naar Vrijheid. Vrij van diefstal en plundering, Vrijheid om te huwen en een gezin te stichten, Vrijheid op verwerven van opleiding en eigendom, Vrijheid om zich uit te drukken, zelfs de Vrijheid om mee te spelen in de politieke processen die ons leven bepalen. Het zijn de idealen van de Verlichting.

Het verlangen naar Vrijheid vond ook zijn neerslag in een schat aan historische liederen. Deze avond is gewijd aan die historische Vrijheidsliederen. Dikwijls zijn het ook strijdliederen, want zoals Winston Churchill zei: “There are no free lunches.”

Inderdaad, Vrijheid moet altijd weer bevochten en beschermd worden.

 

ZING de bevrijding is een event van Recht & Vrijheid vzw, in samenwerking met Podiumacademie Lier en Beeldacademie Lier.

11 november 2021, 20u00 (deuren 19u30)

Ingang A Podiumacademie, Gasthuisvest 50

€10 / €8 Uitpas

Reservatie: info@podiumacademielier.be, 03 480 45 79

 

Artists in Residence: doorlopende tentoonstelling van 12/11 tot 29/11