Mandoline-gitaarensemble

Voor leerlingen van de derde graad:

Na de tweede graad kunnen mandoline- en gitaarleerlingen kiezen voor groepsmusiceren mandoline-gitaar. Ook gitaristen zijn dus warm welkom! Zij vervullen een belangrijke rol in zo’n ensemble: de mandoline is een sopraaninstrument en klinkt een octaaf hoger als de gitaar, waardoor beide instrumenten elkaar perfect aanvullen. We beginnen met duo’s, later ook trio’s waarbij de stemmen gelijkwaardig zijn en tussen de leerlingen omgewisseld worden. Zo leren we naar elkaar luisteren en toch aandacht blijven houden bij eigen partij. Naarmate we vorderen werken we met moeilijker ritmes en gebruiken we ook hogere posities.
Een ander onderwerp van deze lessenzijn de akkoorden. Naast wat is bijvb. een C-akkoord en vingerzetting, worden ook voorbeelden gegeven hoe een begeleiding van een melodie te maken. Een stap verder is dan op een melodie zelf een begeleiding zoeken en spelen.
Improvisatie op akkoorden is dan een andere stap.

“Hoe wordt een mandoline, hoe wordt een gitaar gebouwd?”, is een onderwerp dat we ook verkennen.

Vestigingsplaats: Lier
Lesmoment: maandag van 17u30 tot 19u00 + extra activiteiten doorheen het schooljaar
Leerkracht: Gerda Abts
Voor leerlingen mandoline en gitaar van de derde graad.

 

Voor leerlingen van de vierde graad:

In de 4de graad maken we een mandoline-gitaarensemble. We bouwen een programma op met gevarieerde muziek: van klassiek tot hedendaagse muziek, van folk tot filmmuziek. Partijen worden verdeeld naar ieders kunnen. Leerlingen geven hun voorkeur aan van muziek en kunnen zelf ook muziek aanbrengen. Ook oud-leerlingen kunnen meespelen, de groep wordt nog hechter.
We spelen klasconcerten, op de LIERische Kunsten en treden op in een groter evenement in samenwerking met andere academies of ensembles.

Vestigingsplaats: Lier
Lesmoment: maandag van 20u00 tot 21u00
Leerkracht: Gerda Abts
Voor leerlingen mandoline en gitaar van de vierde graad.